Balaton Navy kollekció – Burda Anna interjú

0

Annával egy karácsonyi vacsorán találkoztam. Volt ott jazzénekesnő, borász, kiugrott apáca és startup mentor is. Egyszóval színes társaság gyűlt össze. Véletlenül keveredtünk egy asztalhoz. Vagy nincsenek véletlenek? Szarkasztikus humora, sajátos életszemlélete miatt úgy éreztem, mintha évek óta ismernénk egymást.

Divattervezőként, illusztrátorként címkézed magad, holott a festményeid is elképesztőek. Mi vagy te valójában?

Azt hiszem alkotó, művész. Nincs egy-neve. Grafikus vagyok a végzettségem szerint, és grafikusként is dolgozom. Cégeknek tervezek arculatot, csomagolást, prospektust, amit szeretnének. Díszlet -jelmez tervezést is tanultam, ebből a ruhatervezés, kollekció tervezés maradt meg, sokáig megrendelésre más cégeknek. A legnagyobb büszkeségem, hogy a 2000. évi Sydney olimpián az általam tervezett formaruhában vonult a magyar csapat.

2010-ben megszületett a saját márkám, a Burdanna. Először blúzokat készítettem, egyedi, hétköznapra és nagyon-alkalomra. Ez a mai napig is él, egyedi rendelésre.  2014-ben rajzoltam le először a Balaton kollekció pólóját. Sokan beleszerettek így kaptam segítséget az induláshoz. Akkor volt egy fajta póló, egy ruha, egy táska, egy kendő és párna. Pont. Akkor ez mindennek tűnt, ma már tudom, hogy az indulás volt.

A festményeiden is gyakran megjelenik a Balaton. Milyen szálak fűznek a tóhoz?

A szerelem. Életem kilencedik évében nyaraltam ott először, Csopakon. Beleszerettem és úgy maradtam. Azóta minden évben, nem csak nyáron ott vagyok.

Milyen indíttatásból készítetted a Balaton Navy kollekciót?

Szerettem volna valami igazán Balatonosat tervezni, ami kellemes, szerethető, hordható, és mindenkinek a Balatont jelenti. Így született meg ez a kollekció, melynek alapmotívuma, ahogy a tihanyi félsziget sziluettje beletűnik a tengerész csíkokba. A kollekció most már harmadik éve bővül, ruhákkal, táskákkal, sálakkal, pulóverekkel. ékszerekkel. És készül egy másik, igen szeretett és a Balatonra jellemző sziluettel is.

Nem tudom, mi lehet az, de titkon reménykedem, hogy előbb-utóbb a keszthelyi kastély sziluettje is feltűnik a Burda Anna kollekcióban. Tényleg, hogy fogadta a közönség a Balaton Navy kollekciódat? 

Húúú, nagyon jól! Nagyon nagy boldogság ez nekem, azt hallani élőben, hogy: na végre, van brand-je a Balatonnak! És a teteje, amikor ezt férfiak, srácok mondják. Vagy, amikor vad idegen emberek rám köszönnek,hogy szia Burdanna. Olvadás!!!!

Hol találkozhatunk a kollekcióval és veled?

A stabil helyem az Budapesten van, most alakítom ki a bemutatótermem. Kis navy-barlang lesz Budafokon, irányban a Balatonra. Szombatonként a Tihanyi piac placcon vagyok, a révnél, hamarosan újra, remélem. Vasárnaponként a Tóti piacon. És ahol mindig, és éjjel és nappal az a webshop: www.burdaanna.hu

Burda Anna stand a Tóti piacon

Most, amikor beszélgetünk, éppen lecsengőben van a 2020-as koronavírus járvány. A webshopot a járvány miatt hoztad létre?

A járvány begyorsított ebben. Készült, lassan, mindig épp ráért, de most volt időm megcsinálni.

Akkor tervezni is több időd volt biztosan. Vannak a 2020-as kollekciónak új darabjai?

Hogyne, mindig születik egy új ruha vagy táska. Idén már van hoodie, van új sportos ruha, hatalmas vitorlázó táska, érkezik az új felső, jönnek a szoknyák, és egy új táska.

Nagy szívfájdalmam, hogy amikor végigsétálok a keszthelyi korzón, vagy a bevásárló utcán, gagyi ajándéktárgyakat, tucat termékeket látok az árusok többségénél. De ugyan ez a helyzet Budapesten is. Mit gondolsz, mi kellene az ajándéktárgy piac megújításához?

Szerintem az összes ajándéktárgy üzletben voltam a Balaton körül. A legtöbbjében az Unicum-matyó-Szent István kombó és annak variációi vannak, vagy a kínai kínálat, ami pont így néz ki Rovinyban, mint a Balatonon bárhol. Itt azt mondták nekem, hogy ezt keresi a turista. Nem, a turista nem keres konkrétan semmit. Szeretne valami emléket és ha ezt találja, ezt viszi. Vagy nem viszi. Kevés kivétel azért szerencsére van, ahol jó ízléssel válogatott kínálat vár. Azt hiszem, hogy a fantasztikus, jó hangulatú piacoknak is köszönhetően, ahol tehetséges kézművesek, művészek árulják portékáikat, mindenki megtalálja az igazi ajándékot, a szuvenírt.

Share.

About Author

Tavasztól-őszig Keszthely a második otthona. Két gyermekével a keszthelyi látnivalók többségét személyesen is kipróbálta, és örömmel kalauzolja barátait is városban. Célja, hogy a kötelező körökön túl Keszthely rejtett csodáit is megismertesse az ide látogatókkal.

Leave A Reply