SUP-olás a Balatonon

0

Ismered már a SUP-ot, az állva evezést, ezt a gyorsan terjedő remek sportot? Cikkünkből megtudhatod, hogy honnan származik és miért terjed el. Összeszedtük, hogy hol tudod kipróbálni és hol vannak a legjobb SUP helyek Balaton körül. Végül a szabályokról is ejtünk néhány szót.

SUP-olás a Balatonon.

Balaton, napsütés, SUP

A SUP-os evezés napjaink egyik legnépszerűbb vízi sportja, ezért nyaranta már a Balatonon is tucatjával lehet látni SUP deszkán állva evező embereket. Nem véletlen ez a népszerűség, hiszen könnyű elsajátítani, remek testmozgás és nagyszerű kikapcsolódási lehetőség is egyben.

A SUP állva evezés a 60-as években indult Hawaii-ról, ahol a szörfoktatók hosszú evezőkkel lapátoltak a tanítványok mellett és így adták az instrukciókat. A robbanásszerű elterjedés annak köszönhető, hogy feltalálták azt a technológiát, amellyel a mai felfújható SUP deszkák készülnek. Ez az újítás tette lehetővé azt, hogy egy nagyobb hátizsák méretével megegyező csomagba tehessük a SUP-ot. A deszka a pumpával és az evezővel együtt befér a táskába, így oda szállíthatjuk, ahová csak szeretnénk.

A felfújható deszkák, kellően merevek így sport értékben is felülmúlják a felfújható gumicsónakok és kajakok lehetőségeit.A Balaton ideális terep a SUP gyakorlására, mivel vize gyorsan melegszik és a főként a déli part mellett jellemzően sekély a víz, ezért szélcsendes időben májustól-októberig is láthatunk magyar tengeren evező embereket.

A Balatonon hol lehet kipróbálni a SUP-ot, az állva evezést?

Ma már szinte minden balatoni strandon ki lehet próbálni a SUP-ot, az állva evezést. A régi vízibicikli kölcsönzőkben 2-3 000 Ft körül áron lehet 1 órára bérelni egy SUP deszkát. Vannak kifejezetten csak SUP kölcsönzéssel foglalkozó helyek is, ahol akár szervezett SUP túrán is részt lehet venni. Ha szeretnéd, akkor néhány helyen a jóga speciális ágát, a SUP jógát is kipróbálhatod, ha fejleszteni szeretnéd az egyensúlyérzékedet.

A kölcsönzésnél minden esetben jelezd, ha még nem próbáltad ezt a sportot, akkor biztosan segítenek az első pár percben, hogy igazi vizes élmény legyen már az első állva evezés is.

A Balaton északi partja még bővelkedik a nádasokban, így azok környékén egészen fantasztikus élményekben lehet részed. A deszkáddal a vadregényes nádasok mellett csoroghatsz, miközben a vízimadarakat szemléled néhány méterről.

Keszthelyen a városi strandon lehet deszkát bérelni, de ha van saját SUP-od, akkor érdemes a Déli vagy a Libás strandra ellátogatnod. Ott a part mellett evezve gyönyörű nádasok kísérik utadat, ezeket még biztosan nem láttad a víz felől.

SUP-olás a Balatonon.

A partmenti nádasak arca egész más a víz felől

SUP szabályok a Balatonon

Ahogy a strandolásnak, úgy az állva evezésnek is megvannak a maga szabályai. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság állásfoglalása szerint a SUP deszka egy úszóeszköz, amelynek használata egy tekintet alá esik a fürdéssel.

Ennek értelmében a déli oldalon 1000 méterre, az északin 500 méterre lehet eltávolodni a parttól, mentőmellény használata pedig nem kötelező. Másodfokú viharjelzés esetén haladéktalanul hagyjuk el a vizet. Elsőfokú viharjelzés esetén közeledjünk 500 méteren belülre a parthoz és figyeljük, hogy változik-e a jelzés fokozata!

A tapasztalat azt diktálja, hogy amennyiben egyedül megyünk evezni, minden esetben viseljünk mentőmellényt, pláne ha eltávolodunk a parttól, valamint, legyen nálunk mobiltelefon is vízálló tokban.

SUP-olás a Balatonon.

SUP deszkán a naplemente is különleges – Alsóörs

Evezz sokfelé a Balatonon

A rendelkezel saját SUP deszkával, akkor érdemes több helyre is ellátogatnod a tó körül, mert minden ponton más arcát mutatja a tó.

  • Balatonfenyvesről és Fonyódról kiváló kilátás nyílik a Badacsonyra és a tanúhegyekre, valamint a fonyódi Sípos és Vár-hegyre.
  • Balatonföldvár, Zamárdi és Siófok: Innen a Tihanyi-félsziget uralja a panorámát és varázslatos a naplemente, ahogy a napkorong lebukik az északipart dombjai mögött.
  • Alsóörstől Sajkodig számtalan balatoni strandon szállhatsz vízre, ahol érintetlen nádasok mellett a SUP deszkán állva evezve ismerkedhetsz az egyedülálló vízivilággal.
  • Zánkától Keszthelyig is a természet az úr, a sok nádas között alig találni strandot ahol vízre szállhatsz, de ha sikerül, akkor felejthetetlen SUP-os élményben lehet részed a Balatonon.

Ha már tapasztalt vagy, akkor pedig nevezz az évenként megrendezésre kerülő Balaton átevezésre, ahol SUP-pal is teljesítheted a 10 km-es Fonyód-Badacsony-Fonyód útvonalat.

SUP-olás a Balatonon.

A 2019-es Balaton átevezésen több, mint százan eveztek SUP-pal

 
Share.

About Author

Leave A Reply