Cadillac Múzeum

0

A MÚZEUM BEZÁRT!

Az ország egyetlen Cadillac Múzeuma Keszthelyen található. A legrégebbi kiállított autó egy 1905-ös faküllős modell, de láthatunk itt két Cadillac-et Elvis Presley gyűjteményéből is. Ha szerencsénk van, összefuthatunk a tulajdonossal, Garamvölgyi Gyulával is, aki lelkesen mesél az autókról és azok történetéről.

De mi is az a Cadillac?

A Cadillac egy Amerikából származó autómárka, amely kezdettől fogva gazdagok és hírességek számára gyártott luxus színvonalú autókat. Egy ilyen jármű birtoklása egyenlő volt a pompával és fényűzéssel. A márka 1902-ben Antoine Laumet de La Mothe Cadillac-ről, Detroit alapírójáról lett elnevezve. Megálmodója és a cég első vezetője  Henry M. Leland volt. Később, 1908-ban a General Motors lett gyártó vállalat tulajdonosa, és a mai napig is ők birtokolják azt. A Cadillac jelenleg is az egyik legjelentősebb gépkocsigyártó cég világszerte.

Hírességek, akik a Cadillac arcai lehetnének

Ezeknek a szuper autóknak az egyik legnagyobb rajongója Elvis Presley volt. A hollywoodi rock’n’roll csillagának szinte mindene volt a Cadillac. Sorban vásárolta az újabb és újabb modelleket. Mindenféle színű volt köztük: rózsaszín, fehér, fekete, sőt még színarany is, mely a graceland-i kiállítás nagy becsben tartott ékköve. Elvist még utolsó útjára is a számára legkedvesebb kocsi szállította végső nyughelyére.
A keszthelyi Cadillac Múzeumban két járgányt is megtalálsz a híres sztár gyűjteményéből.
Ha többet szeretnél tudni, itt olvashatsz egy érdekes cikket Elvisről, és kedvenc autóiról.

Al Capone szintén Cadillac-kal járt-kelt. Az ő autóján golyóálló páncél is volt. Ráadásul még egy valódi rendőrségi szirénát is elrejtett benne azért, hogy a sajtót és felhajtást elkerülve nyugodtan közlekedhessen.

A Cadillac cég népszerű autói nem csak sztárokat, hanem még amerikai elnököket is szállítottak a különféle kongresszusokra, például Roosevelt-et és John F. Kennedyt.

Érdekesség lehet, hogy az autómárka kedvelői közt magyar hírességeket is voltak. Többek közt Fedák Sári színésznő, aki első kocsijával, egy Cadillac-el fotóztatta le magát, amit az újságok is rögtön megjelentettek. Az ikonikus dáma ezzel a lépéssel a hölgyek figyelmét is felhívta az elegáns, nagyvilági autókra.

A gyűjtemény

A keszthelyi Cadillac autókiállítás darabjai különlegesek, és mindegyiknek egyedi története van. Ezt a falakra kifüggesztett szövegekből ismerhetjük meg.  A gyűjteményben az 1900-as évek minden évtizedéből megtalálható néhány modell. Így a vállalat formai és technikai fejlődése is nyomon követhető a kezdetektől egészen a 90-es évekig.

Kiállított gépkocsi modellek:

 • 1905-ös modell
 • 1923 Cadillac Phaeton Convertible
 • 1932 Cadillac La Salle Sedan
 • 1936 Cadillac 7529 Convertible Sedan
 • 1942 Cadillac 62-es Sedan
 • 1954 Cadillac Eldorado Convertible
 • 1958 Cadillac Sixty Special
 • 1959 Cadillac Coupe
 • 1965 Cadillac De Ville Convertible
 • 1967 Cadillac De Ville Convertible
 • 1978 Cadillac De Ville Sedan
 • 1983 Cadillac Strech Limusine
 • 1993 Cadillac Allente Convertible

A kiállításról számos képet találsz a Cadillac Múzeum Facebook oldalán.

A gyűjtemény legértékesebb darabja a Keresztapa című filmben látható Cadillac, az 1932-es La Salle Sedan, Sonney Corleone autója. Ha szeretnél elmélyedni a Cadillac történetében, sok érdekes információt találsz a Cadillac Múzeum honlapján is.

Kinek ajánljuk a Keszthelyi Cadillac Múzeumot?

A múzeum gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt érdemes meglátogatni, az autók szerelmeseinek pedig egyenesen kihagyhatatlan! Minden korosztály megtalálhatja azt, ami számára érdekes. A nyaralás alatti esős napokra is remek program, hisz a kiállítást fedett téren lehet körbejárni.

Cadillac Múzeum címe és elérhetősége

A Cadillac Múzeum címe: 8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 77.
Telefonszám: +36 (30) 9562-829 és +36 (30) 643-7929

Share.

About Author

Tavasztól-őszig Keszthely a második otthona. Két gyermekével a keszthelyi látnivalók többségét személyesen is kipróbálta, és örömmel kalauzolja barátait is városban. Célja, hogy a kötelező körökön túl Keszthely rejtett csodáit is megismertesse az ide látogatókkal.

Leave A Reply