Ezeket a vízi túrákat muszáj kipróbálnod a Balatonon!

0

Mostanában már nem elképzelhetetlen, hogy vitorlázz a Balatonon, ha erre érez késztetést. Az sem jelent gondot, ha nincs hajóvezető képesítésed, mert a vitorlást kormányossal együtt bérelheted. Többféle programból választhatsz, akkor is, ha még sosem voltál korábban ilyen programon.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen egy felejthetetlen vitorlás túra a Balatonon!

Balatoni vitorlás túra

A túrákon bárki részt vehet aki biztos úszni tudással rendelkezik. A jelentkezéshez ajánlatos először telefonon érdeklődni, hogy van-e egyáltalán szabad hajó és kormányos. Ezután emailben vagy a honlap kapcsolati űrlapján rendelehted meg a túrát.

Hogy mikor indulnak a túrák, az a megrendelőtől és a kormányostól függ, na meg attól, hogy mikorra van szabad hajó. A túra vezetője a szakképzett hajóvezető, hiszen a biztonság az első.

A túrák kindulási pontja Balatonszemes, de Balatonlelle, Balatonföldvár és Siófok is indít túrákat.

A vitorlás túra lehetőségei

A következőkben olyan túrákat sorolunk fel, amiket neked is érdemes kipróbálnod!

1.    Élményvitorlázás

Szabadon választható úticéllal az időjárástól és kérdéstől függ a hajózás iránya, és ideje is.

2.    Gasztro túra

Ha vitorlázás közben szeretnél ebédelni, akkor ajánlható a Csopaki túra, hiszen közvetlen a parton található az étterem, közvetlen kikötőhellyel, a bejárattól néhány méterre. De ugyanilyen jó lehet a Balatonfüred-Balatonföldvár túra, hiszen Balatonföldvár a déli part gyöngyszeme, oda-vissza rövid idő alatt el lehet jutni egy ebéd idejére.

3.    Naplemente túra

Balatonszemesről indul napnyugta előtt, így kint csodálhatod meg a naplementét, ugyanis a vitorlás sötétben tér vissza. Lehet persze a naplementét a napkeltével együtt is szervezni a túrát,  akkor csak reggel érkezik vissza a vitorlás a Balatonszemesi kikötőbe.

4.    Éjszakai vitorlázás

Ebben az esetben sötétben vitorlázol, ami egészen különleges élmény lehet a számodra. Napnyugta előtt mész ki és kint a nyílt vízen hajózva várhatod meg a naplementét és csak az éj beálltával hajózól vissza a kikötőbe.

5.    Tihanyi vitorlás túra

A túra reggel indul Balatonszemesről, hogy legyen idő bejárni az egész területet. A Tihanyi- félsziget nyugati oldala és Udvari-Örvényes vidéke eléggé ismeretlen területe még a Balaton partjának, amit csak egy egész napos túrával ismerhetsz meg igazán.

6.    Túlparti túra- északi-déli part

A déli partról az északi partra áthajózni megfelelő szélviszonyok mellett ideális túra főleg ha egy ebéddel is összekötöd. Amennyiben az időjárás vagy a kormányos úgy dönt, hogy a túra nem valósulhat meg, akkor megegyezhettek egy másik időpontban, amikor előreláthatólag a hajó is szabad és mindenki ráér. Azt azonban tudni kell, hogy az időjárás miatt akkor maradhat csak el a túra, ha vihar vagy szakadó eső van, ugyanis jó széllel a borús időben bárki kellemesen vitorlázhat.

Összegezve

Szeretnéd kipróbálni a balatoni hajózást? Akkor reméljük, hogy az alábbi útvonalak egyikével meghoztuk a kedvedet hozzá.

Share.

About Author

Tavasztól-őszig Keszthely a második otthona. Két gyermekével a keszthelyi látnivalók többségét személyesen is kipróbálta, és örömmel kalauzolja barátait is városban. Célja, hogy a kötelező körökön túl Keszthely rejtett csodáit is megismertesse az ide látogatókkal.

Leave A Reply