Fenékpuszta madárgyűrűző állomás

0

Fenékpuszta tulajdonképpen még Keszthely városhatárán belül, a központtól 6-7 km-re van. Itt működik több 30 éve, az 1985-ös alapítása óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló állomása. Ez borzasztó hivatalosan hangzik, a hely maga viszont egy pici kis oázis, nagyon barátságos “őslakókkal”.

A madárgyűrűző állomás egész évben nyitva van. Az állomás területén található Madarász tanösvény ingyenes látogatható.

Április 15 és szeptember 1 között.
Látogatókat és csoportokat kizárólag előzetes bejelentkezés alapján fogadnak.

Bejelentkezés:

Benke Szabolcs +36 (20) 519-2721

Darázsi Zsolt +36 (30) 520-5968

Sérült madarat és fiókát bármikor be lehet vinni!

A belépőjegy ára egységesen 500 Ft/ fő

A belépő tartalma:

  • madárgyűrűzés bemutatása
  • két kiállító terem megtekintése
  • madarász tanösvény végigjárása szakvezetéssel
  • a költési időszak – augusztus – után a sérült madarak megtekintése.Az állomás területén lévő kilátóból belátható a közeli mocsaras vidék, de ellátunk egészen a Badacsonyig. A régi, megrongálódott kilátót lebontották, és 2019-ben egy budapesti magánember nagylelkű adományának köszönhetően újjáépítették.

Kilátás a Fenékpusztai madárgyűrűző állomás kilátójából

A madárgyűrűző állomáson tehenekkel és házi szárnyasokkal is találkozhatunk. A városi gyerekeknek egy tyúk és egy kakas is élményszámba megy, a gyöngytyúkok és  japán tyúkok pedig a felnőttek számára is érdekes lehetnek. Ottjártunkkor egy igen vérmes liba csapat védte az állomás területét. Érdemes velük óvatosnak lenni, vagy nagyon gyorsan futni, ha kergetni kezdik az embert.

Házörző libák a Fenékpusztai madárgyűrűző állomáson

Madárgyűrűzés

De persze nem a házi szárnyasok itt a legfontosabbak. Évente akár 20.000 vad madarat is befognak itt a területen kifeszített hálókkal. A madárgyűrűzés engedélyhez kötött tevékenység, de nyaranta több száz madarat is befognak naponta, így önkénteseket is szívesen fogadnak az állomáson.

A madárgyűrűzés célja, hogy a madarak vonulási útonalait felderítsék. A dán tanár, Hans Christian Cornelius Mortensen volt az első a világon, aki 1899-ben gyűrűt tett egy seregély lábára. Az alumínium gyűrűn egy sorszám egy cím volt, amire a jelentéseket várta a madár helyzetéről. Szerencsére több visszajelzést is kapott, így a módszer bevált és elterjedt. A mai napig ezt, a sorszámozott lábgyűrűt használják világszerte

A gyűrűzött madarak befogását mindenhol rögzítik, így olyan információkat is megtudhatunk általa, mint

  • a fajok száma,
  • a fajok előfordulásának gyakorisága,
  • a madarak életkora,
  • az állomány nagysága,
  • és a vonulási útvonal.

A Fenékpusztai madárgyűrűző állomáson találkoztak már izlandi és a dél-afrikai köztársaságban meggyűrűzött madárral is.

Madármentés

Az állomás nevében a “repatriáló” szó a madármentést takarja. Évi 300-400 sérült madarat ápolnak, és amelyiket csak lehet, felgyógyulások és megerősödésük után visszaengednek a természetbe.

Fiókát és sérült madarat az év bármelyik napján be lehet vinni az állomásra.

Madarász tanösvény

Darázsgarázs a Fenékpusztai madárgyűrűző állomáson

A madarász tanösvény célja, hogy a gyerekek és felnőttek számára is érdekes módon mutassa be a helyre jellemző madárfajokat és a madárbarát kerti eszközöket. Ezek olyan egyszerűen, házilag is kivitelezhető megoldásokat, amikkel mi magunk is tehetünk a madarak védelméért.

A madarász tanösvény 18 állomásból áll. Különböző madárodúkat mutat be, de bejárása során megismerkedhetünk a fecskepelenkával, a sün itatóval és a darázsgarázzsal is.

Madárgyűrűző tábor

Az állomáson a korábbi években madárgyűrűző tábort is tartottak. A táborozáson 13 évesnél idősebb gyermekek és felnőttek vehetnek részt. Az aktuális táborokat a Magyar Madártani Egyesület honlapján lehet megtalálni.

Képek a Fenékpusztai madárgyűrűző állomásról

Nézd meg további képeinket a galériában!Share.

About Author

Tavasztól-őszig Keszthely a második otthona. Két gyermekével a keszthelyi látnivalók többségét személyesen is kipróbálta, és örömmel kalauzolja barátait is városban. Célja, hogy a kötelező körökön túl Keszthely rejtett csodáit is megismertesse az ide látogatókkal.

Leave A Reply