Rezi vár

0

A rezi vár a Keszthely központjától 20 km-re, Rezi kisközség területén található. A középkori, kőből épült várrom a környék egyik legnevezetesebb látnivalója, mely évről évre nagy számú látogatót vonz. 418 méteres magasságból a várfalról szemlélődve csodás kilátás nyílik a balatoni dombos, erdős vidékre.  A keszthelyi térségbe tett látogatás során mindenképp érdemes megnézni.

A Rezi vár egész évben szabadon bejárható, konkrét nyitva tartása nincs.

A Rezi várban belépőért nem kell fizetni. A vár minden része díjmentesen, szabadon látogatható.Kilátás a Rezi várból

A 418 méter magas Meleg-hegy tetején álló várromból fantasztikus körpanoráma nyílik a Balaton felvidékre.

Tiszta időben rálátni

  • Tátika és Sümeg várára,
  • a Szent György hegyre,
  • Gulács tanú-hegyre
  • és a Badacsonyra is.

A rezi vár megközelítése

A rezi vár megközelítése autóval a legegyszerűbb. Keszthelytől 20 percnyi autózással elérhető. Gyakorlott bringásoknak kihívásokkal teli kerékpártúra is lehet.

Keszthelyt a 71-es úton elhagyva, Cserszegtomaj felé induljunk. Majd végig a Rezi úton, amely egyenesen a faluba vezet. A Rezi Dínópark mellett elhaladva vágjunk át a falu központján. Autóval egy darabig a földek menti utakon lehet haladni a Meleg-hegy irányába, melyen a vár is található. Ez az út egy ponton erdei útba torkollik, amin fel lehet menni a hegyre. A községből kifelé vezető úton kihelyezett táblák is segítik az eligazodást. A vártól nagyjából 800 m-re parkoló is található. Innen kisebb ösvényen sétálva lehet eljutni egészen a várig.

Praktikus az út során GPS-t is használni. Ehhez a Rezi vár GPS koordinátái a következők:  é.sz. 46° 51′ 58″ k.h. 17° 14′ 28″

A Rezi vár bejárata

Ha azonban nagyobb kalandra vágyunk, a vár megközelítése gyalog is egészen egyszerű. A falu szélétől indulva nagyjából 4 km-es útszakaszt kell megtenni, hogy elérjünk az úticélig. Az eltévedéstől nem kell tartani, hisz a turistajelzések segítségével mindvégig könnyen tájékozódhatunk. Az ösvény végén modern stílusú kapu fogadja a látogatókat. A várba lépve láthatjuk, hogy annak egy részét  felújították, kicsit tovább sétálva viszont eljutunk az eredeti állapotukban fennmaradt romokhoz.

A rezi vár története

Rezi kisközség története egészen a 13. századig nyúlik vissza. Magáról a várról szóló első feljegyzések a 14. század elejéről származnak.

Rezi vár

Építésének ideje hozzávetőlegesen 1291 és 1335 közé tehető. Az idő folyamán a rezi vár számos közismert, kiemelkedő nagybirtokos tulajdonát képezte. Úgy tartják, hogy eredetileg a falu akkori birtokosának, Apor bárónak kívánságára készült.

Később a dunántúli tartományurak majd Anjou Károly vette birtokába. 1433-tól a nemesi Pethő család kezére került, akik évszázadokon keresztül megőrizték. Mikor a család férfiágon kihalt, a vár új tulajdonosa Festetics Kristóf lett.

A Festetics család 1945-ig birtokolta a várat, mígnem a 2. világháború végén döntöttek az államosításáról. Az ezt követő időkben a vár elhagyatottá vált, helyén pedig csak omladozó falak maradtak. 2000-ben régészeti munkálatok folyamán kezdődött meg a romok feltárása, majd restaurálására később, 2012-ben került sor.

A Rezi vár eredeti falai

Az erődítmény masszív és erős szerkezetű, a 16. századi török uralom alatt azonban jelentős károkat szenvedett. Mivel a vár elsődleges funkciója a védelem biztosítása volt, számos ostromnak esett áldozatául és a seregek többször is lerombolták. A legkomolyabb csapást 1589-ben, az oszmán seregek portyái során szenvedte. Ennek nyomait a romok a mai napig őrzik.

 

Túra a rezi vár környékén

A várhoz tanösvény is vezet az erdőn keresztül. A Rezi Vár tanösvény a faluból, a szőlőhegyi préstől indul, és a Kék Túra útvonalán halad. 11 ismerterjesztő tábla mutatja be az út mellett a helyi állatvilágot, madarakat, fafajtákat és geológiai érdekességeket.

A geocaching kedvelőinek is érdemes meglátogatni a Rezi várat. A várhoz felvezető út végén rejtették el a geoládát.

A Rezi vár biciklivel erős emelkedőkkel tarkított vegyes terepen, részben műúton, majd erdei utakon haladva Várvölgy felől közelíthető meg. A faluból kiérve egy hosszú emelkedő, majd egy nagyon meredek, köves rész következik. Az utolsó 500 méteres szakasz már egyenes, itt a fák közötti árnyékban kellemesen biciklizhetünk egészen a vár bejáratáig.Share.

About Author

Tavasztól-őszig Keszthely a második otthona. Két gyermekével a keszthelyi látnivalók többségét személyesen is kipróbálta, és örömmel kalauzolja barátait is városban. Célja, hogy a kötelező körökön túl Keszthely rejtett csodáit is megismertesse az ide látogatókkal.

Leave A Reply