Balatoni Múzeum – Keszthely 4. legjobb látnivalója

0

A Balaton fővárosaként emlegetett Keszthelyt talán nem kell bemutatni, azt viszont még mindig kevesen tudják, hogy a Festetics kastélyon, a Marcipán múzeumon és az odavezető meghitt, barátságos sétálóutcáján kívül számos más különlegességet is tartogat nekünk. Ilyen az Év múzeuma címet is nyert, maga nemében egyedülálló Balatoni Múzeum.Felnőtt jegy ára: 1400 Ft
Gyerek- és nyugdíjas jegy: 700 Ft
Jegyárak és kedvezmények részletesen
Kedd-szombat: 9:00-17:00
Nyári szezonban minden nap 9:00-17:00
Nyitvatartás részletesen

Lenyűgöző kiállítóterem, óriás akvárium és egy lélekvesztő

A Balatoni Múzeum gyermek- és családbarát intézmény, amely a Tripadvisor értékelése szerint „Nagyon jó” minősítésű, és a 27 keszthelyi látnivaló közül az előkelő negyedik helyet foglalja el.

A múzeum tizenegy kiállítóterme számos meglepetést tartogat az “Aranyhíd, Fejezetek a Balaton történetéből” című állandó kiállításának köszönhetően.

A különböző kiállító helyiségekben megismerhetjük:

 • a tó születését,
 • a környék benépesedésének történetét,
 • majd a víz alatti világgal kerülhetünk közelebbi kapcsolatba.

Az óriás akváriumban a Balaton 42 halfajának számos példányát megcsodálhatjuk és egy talajszelvény segítségével betekinthetünk a föld alatti világba is.  Ezt követően környékbeli várak, erődök maradványait szemlélhetjük meg, majd diorámákon keresztül – egy igazi lélekvesztő bödönhajó mellett – ismerkedhetünk a nyári, illetve téli jeges halászattal.

Fürdőház és vitorlázás a Balatoni Múzeumban

Természetesen, ha Balaton, akkor a fürdőzési szokások bemutatása sem maradhat ki a múzeum kínálatából. Két terem is foglalkozik a hazai fürdőélet kialakulásával, a környékbeli gyermektáborok életével, az üdülőtelepek megjelenésével és nem utolsó sorban a vendéglátással. A múzeum autentikusságra való törekvését jellemzi, hogy korabeli fa fürdőházban kapott helyett egy évszázad fürdőruhadivatját bemutató kiállítás, amelyet nyaralós jelenetekkel tarkítottak.

A múzeum utolsó két terme számos fénykép, illusztráció és modell segítségével mutatja be a hazai hajózás történelmét. A révátkeléstől és teherszállítástól kezdve a lapátkerekes hajókon át a motoros hajókig részletesen tanulmányozhatjuk a vízi közlekedés fejlődését. Kivetítő és valódi kormánykerék segítségével pedig a vitorlázást is „kipróbálhatjuk”.

Virtuális tudásközpont a Balatoni Múzeumban

A Balatoni Múzeum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kiállításai megfeleljenek a XXI. századi igényeknek. Számos interaktív játék szórakoztatja a legkisebbeket a játszóházban és játszósarokban, míg a felnőttek az állandó és időszakos kiállításokon számítógépek segítségével ismerkedhetnek a tó történetével, a balatoni borászattal, illetve a környék népművészetével.

Felejthetetlen programok egész évben fogyatékkal élőknek is

A Balatoni Múzeum hagyományőrző programjaival, nyári táboraival, múzeumpedagógusok által vezetett foglalkozásaival egész évben várja látogatóit.

A parkolás a környező utcákban ingyenes, az épület pedig a busz-, illetve vasútállomástól 5 perc sétával elérhető. Mivel a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal a múzeumépület mellett halad el, érdemes itt megszakítani Balaton környéki kerékpár túránkat is.

Az intézmény a gépkocsival érkező mozgáskorlátozott látogatók részére a főbejáratnál külön parkolóhelyet biztosít.  A segítséggel élőknek szinte az egész épület akadálymentesen bejárható, és a múzeum dolgozói külön gondoltak a hallás- és látássérültekre is. A hallássérülteknek az indukciós hurok segíti az információszerzést, míg a látássérülteknek letölthető hangostérkép a tájékozódást.

Az intézmény honlapján kívül érdemes követni a Balatoni múzeum facebook oldalát is, ahol számos érdekes bejegyzést olvashatunk a múzeum történetéről, különleges kiállítási tárgyairól és az éppen aktuális programokról.

Hazavihető emlékek

Az 1925-28 között épült neobarokk épület – ahogy koratavaszi programjai is tükrözik – egyedi rendezvényeknek is helyt ad.  Díszterme, aulája, valamint előadóterme a fentieken túl előadások, konferenciák, fogadások és koncertek megrendezésére is alkalmas. Ugyanakkor tartottak már itt divatbemutatót, bálokat, borkóstolót, sőt, esküvőt is.

Érdemes tehát mihamarabb meglátogatnunk Keszthely városát és benne a Balatoni Múzeumot. Aki pedig valami tárgyi emlékre is vágyna, semmiképp se hagyja ki a Múzeumi boltot! Csodálatos ásványok és ritka könyvek között válogathatunk, de hazavihetünk múzeumi pólót, különféle hűtőmágneseket, sőt akár díszes kályhacsempét is.

Balatoni Múzeum nyitvatartás (2022)

A Balatoni Múzeum alapvetően kedd-szombat között 9:00-17:00-ig tart nyitva (hétfő és vasárnap szünnap).

 • A nyári szezonban:
  • minden nap: 9:00-17:00
 • A téli szezonban:
  • kedd-szombat: 9:00-17:00
  • Kivéve, december 23-26., és december 31.-január 24.: Zárva

A Balatoni Múzeum könyvtára és kutatószolgálata előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Belépőjegy legkésőbb a zárás előtt fél órával várható.

Balatoni Múzeum belépőjegy árak (2022)

 • Keszthelyi középiskolások számára a belépés 350 Ft/fő
 • Teljes árú: 1400 Ft
 • 6-26 éves kor között (diákigazolvánnyal): 700 Ft
 • 62-70 éves kor közötti nyugdíjasoknak: 700 Ft
 • Családi: 700 Ft/fő (legalább két 18 év alatti közeli hozzátartozóját kísérő legfeljebb 2 fő)
 • Csoportos felnőtt: 1200 Ft/fő (min. 10 fő)
 • 6 éves kor alatt: ingyenes
 • Nyugdíjasoknak 70 év felett: ingyenes
 • Pedagógusoknak: ingyenesShare.

About Author

Német nyelvtanár, blogger. Rajong a kultúrtörténeti finomságékért, Festetics György szerelmese. 4 gyermek nevelése mellett hobbija és szenvedélye az írás, a Szárnyak - Kortárs magyar versek kötetben több verse is megjelent. Keszthelyhez családi szálak kötik.

Leave A Reply