Csigaparlament – Keszthely

0

Sok minden eszünkbe juthat a Csigaparlament kifejezés hallatán, csak az nem, amit valójában jelent. A Csigaparlament ugyanis egy csigaházakból épült makett, a magyar Országház kicsinyített mása. Keszthely ezt a Guiness rekorder alkotást egy idős néninek köszönheti.Teljes árú és gyermek belépőjegy 900 Ft
Jegyárak és kedvezmények
Évszakonként változó nyitvatartással
jelenleg, májusban: 9:00-18:00

Nyitvatartás részletesen

Miskey Ilona (1920 – 2009) kapálás közben figyelt fel arra, milyen sok csiga van faluja határában. Úny községnél (Komárom megye) kilószámra lehetett gyűjteni a csigákat. Ilonka néninek ekkor jutott eszébe, hogy kezdeni kellene velük valamit. Első alkotása egy virág volt.

forrás: csigavar.eoldal.hu

Azonnal beleszeretett ebbe az aprólékos tevékenységbe, és elhatározta, hogy Mesevárat készít a gyermekeinek.3 évig dolgozott a kb. 10000 db csigából álló váron, ami évekig az udvaruk dísze volt.

A várat képeslapokról, mesekönyvekből nézte ki, és készítette el rajzokról.Nem sokkal később látott egy fényképet a Halászbástyáról, és azonnal tudta, ezt is meg akarja építeni.

Hobbiból Guinness rekord – A Csigaparlament

Miskey Ilona legnagyobb és leghíresebb alkotása azonban a Csigaparlament. A néni – számos külföldi érdeklődőt visszautasítva – Túri Török Tiborra, illetve a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta a makettet. Ahogy Ilona néni mondta, a „szorgalomnak nincs ára.” A Babamúzeumban (belső link) helyet kapott Csigaparlament

 • 1975-től 1989-ig épült
 • 4, 5 millió csigaház felhasználásával.
 • Hossza 7 méter,
 • magassága 2,5 méter.
 • A csigaházak az ország különböző bányáiból valók és
 • 28 millió éves őstengeri maradványok.

A Csigaparlament különlegessége

A hihetetlen kitartással készült óriásmakett különlegessége az, hogy Ilona néni minden részletre külön figyelt. A szintén képeslapok alapján készült épület árnyalataihoz, formáihoz hosszú éveken át válogatta a csigamaradványokat. Először lecsiszolta, méretre vágta őket. A sötétebb csigaházak alkották a falakat, a világosabbak a díszítőelemeket és az ablakkereteket. Az építést a kupolával kezdte, aminek csúcsán akkoriban még vörös csillag volt. Ma a magyar zászló díszeleg az épületmakett tetején. A Csigaparlamentet 1999 óta a Babamúzeumban, egy pincehelyiségben tekinthetik meg a látogatók. Addig 15 éven keresztül pajtákban, ólakban, padláson voltak az épület részei. A makett még most is nagyobb helyet érdemelne, mert a vitrinbe zárt épület körbejárására mindössze 1,5 méternyi hely van csak. Teljes rálátásra, totálkép készítésére így nincs lehetősége az érdeklődőknek.

Képek a Csigaparlamentről

A képekért köszönet Csernai Katának.

A Csigaparlament elődje

A kertben, a Mesevár helyén ma a Halászbástya csigamakettje látható. Ezt Miskey Ilona a 70-es évek elején készítette el (1970-1973). A Csigavárat 1977 óta bárki láthatja, aki benéz az únyi ház kertjébe. Az épületmakett 2003-ban teljes felújításon esett át, díszkivilágítást kapott és felkerült a védett értékek listájára. A Csigavár

forrás: kemertektar.hu

 • 3,8 méter hosszú,
 • 1,6 méter magas és
 • 1,2 méter széles.

Nem tudni, hány darab csigaházból készült, mert még senkinek sem sikerült megszámolnia.

 

A Csigaparlament elérhetőségei

Keszthely belvárosában számos látnivaló várja a turistákat. A Kossuth Lajos utcán 7 rendkívüli múzeum is található. Mivel fenntartójuk és üzemeltetőjük egy, ezért elérhetőségeiket is a Keszthelyi Belvárosi Múzeumok honlapján találjuk meg. A belvárosi múzeumokkal kapcsolatos aktualitásokat a Facebookon követhetjük nyomon.

A belvárosi hét múzeum a következő:

Megközelítés

A Csigaparlament egy közel kétszáz éves malomépületben található Keszthely sétálóutcájában (Kossuth L. u. 11.). Parkolni a környező utcákban, vagy Keszthely tömbparkolóinak egyikében lehet.

A keszthelyi parkolási zónák térképe elérhető a városüzemeltetés honlapján.

Nyitvatartás (2022)

A Csigaparlament megtekintése a Babamúzeum nyitvatartásához igazodik.

A múzeum egész évben nyitva van:

 • Április 1 – április 30. között: 10-17 óráig
 • Május 1 – május 31. között 9-18 óráig
 • Június 1 – augusztus 31. között: 9-19 óráig
 • Szeptember 1 – 30. között: hétfő-csütörtök: 10:00-17:00, péntek-vasárnap: 10-18 óráig
 • Október 1 – 31. között: 10-17 óráig
 • November 1 – március 31. között: 10-16 óráig, szombaton 10-17 óráig. (Ebben az időszakban a múzeum hétfőnként zárva van.)

Jegyárak és kedvezmények (2022)

Teljes árú és gyermek belépőjegy 900 Ft.

Csoportos kedvezmény: 15 fő felett +1 fő ingyen látogathatja meg a múzeumot

Több múzeum megnézése esetén további kedvezmények várják a csoportos látogatókat:

 • 3 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1280 Ft, a diákjegy (5-14 év) 950 Ft.
 • 4 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1690 Ft, a diákjegy (5-14 év) 1090 Ft.
 • 5 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1890,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 1190 Ft.Share.

About Author

Német nyelvtanár, blogger. Rajong a kultúrtörténeti finomságékért, Festetics György szerelmese. 4 gyermek nevelése mellett hobbija és szenvedélye az írás, a Szárnyak - Kortárs magyar versek kötetben több verse is megjelent. Keszthelyhez családi szálak kötik.

Leave A Reply