Modellvasút kiállítás Keszthely

0

Van, ami soha nem megy ki a divatból. A modellvasutak pont ilyen játékszerek. Ki ne élvezné, ahogy élethű kisvonatok száguldoznak egy terepasztalon? S mit szólnánk ahhoz, ha mindezt egyszerre 75 szerelvény tenné? Nos, a keszthelyi Történelmi modellvasút kiállításon pont ezt láthatjuk.Felnőtt jegy ára: 1500 Ft
Gyerek- és nyugdíjas jegy: 750 Ft
Jegyárak és kedvezmények részletesen
Július 1. és augusztus 31. között 9:00-18:00
Szeptember 1. és szeptember 30. között 10:00-17:00
Október 1. és április 30. között hétfőnként zárva, más napokon 10:00-17:00
Ingyenes napok és ünnepi nyitvatartás

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ad otthont Európa egyik legnagyobb modellvasút kiállításnak. A Festetics Kastély területén lévő Vadászati múzeum tetőtere változott át igazi vasúti tereppé:

 • Közel 3 kilométeres sínhálózat,
 • 348 dekóderrel irányított kitérő,
 • 1800 épület,
 • 75 különböző, korhű mozdony és szerelvény.

Mindez 1:87-es kicsinyítésben. Hiszen nemcsak a vasútmodellek, hanem a pályaudvarok is az eredetiek kicsinyített másai. A terepasztalokat korabeli légifelvételek és eredeti tervek alapján építették meg. Ezeket a tervrajzokat és a vágányhálózatok fényképeit szintén megtekinthetik a látogatók.

 

200 év vasúti közlekedése

A Modellvasút kiállítás három részen, összesen 500 nm-en mutatja be 200 év vasúti közlekedését.

 • A Semmering – Klammés a Kanizsa – Budapest-Déli pályaudvar terepasztalain számos viadukt és alagút is található. A világ egyik legnagyobb hegyivasút-terepasztala a szintkülönbségeket is jól szemlélteti. A hálózaton található épületek mindegyike pontos miniatűr. A lemodellezett állomások, mint például a balatonszentgyörgyi, székesfehérvári vagy kelenföldi pályaudvarok a fénykorukat idézik.
 • A Zala terepasztalon Zala megye vasútvonalát, illetve főbb állomásait nézhetjük meg: Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Zalaszentiván, Zalaszentiván-Kisfaludpuszta, Zalalövő, Őriszentpéter, Keszthely, Badacsonytomaj, Pannonhalma és Sümeg vasútállomásainak miniatűrjei színesítik a kiállítást.
 • Nagyon látványos a Nürnberg elnevezésű terepasztal. A Fekete-erdőben téli, havas tájon járnak a vonatok, a nürnbergi, bad-schandaui területen őszi időszakot láthatunk. A terepasztalon ezen felül egy közép-európai stílusú várost is felépítettek. A terepasztal állomásai: Triberg, Nürnberg, Bad-Schanda, és Sebnitz.

A keszthelyi Modellvasút kiállítás legnagyobb állomása a nürnbergi. Itt 26 vágányt építettek meg. A legkisebb állomás az őriszentpéteri 3 vágánnyal.

A terepasztalokon nemcsak állomások, sínek, városmodellek láthatók. Vannak itt

 • konténer teherpályaudvarok,
 • forgalmi telepek,
 • egy 21-állásos körfűtőház,
 • ezek kapcsolódó létesítményei, és természetesen
 • a tájegységek domborzati elemei.

A keszthelyi Modellvasút kiállítás nyitva tartása (2022)

Szezonban, vagyis július 1. és augusztus 31. között a Helikon Kastélymúzeum minden nap (augusztus 20-án is) 9:00 órától 18:00 óráig van nyitva. Ezen felül szerdai napokon az ún. Helikon Éjszakák a kastélyban programsorozat keretein belül 20:00 és 23:00 óra között is.

Szezonon kívül, azaz szeptember 1. és szeptember 30. között a kiállítások minden nap 10:00 órától 17:00 óráig látogathatók, míg október 1. és április 30. között a hétfők kivételével szintén 10:00 óra és 17:00 óra között.

Előzetesen bejelentett csoportokat viszont nyitvatartási időn túl 20% felár ellenében fogad a kastély! Csoportos látogatásra és tárlatvezetésre a kiallitas@helikonkastely.hu címen lehet bejelentkezni.

Ünnepi nyitva tartás

A Festetics kastély november 1-jén és december 24-25-én zárva tart.

December 31-én 10:00 – 14:00 óra között, míg január 1-jén 12:00-17:00 óra között látogatható.

Minden más nemzeti és egyházi ünnepen 10:00-17:00 óra között fogadják a látogatókat.

A keszthelyi Modellvasút kiállítás belépődíjai (2022)

 6-26 év között, valamint 62 éves kortól 750 Ft, a felnőttjegy 1500 Ft.

 • A Helikon múzeum egy másik kiállításával együtt kombinálva (kastély kivételével) a belépő 1050 Ft, illetve 2100 Ft, amivel egy keveset spórolhatunk.
 • Nemzeti ünnepeinken a Modellvasút kiállítás ingyen látogatható.
 • Tárlatvezetés: 4.000 Ft
 • Nagycsaládos kedvezmény esetén a felnőttek 50% engedményt kapnak (3 vagy több gyerekkel).
 • Fotózási, videózási lehetőségek: 1500 Ft
 • Tárlatvezető készülék: 600 Ft

Nemzeti ünnepeinken (március 15., augusztus 20., október 23.) a belépés teljesen ingyenes.

A parkolásra kijelölt területet és játszóteret a múzeum látogatói nyitvatartási idő alatt díjtalanul igénybe vehetik.

Felhasznált irodalom: helikonkastely.huShare.

About Author

Német nyelvtanár, blogger. Rajong a kultúrtörténeti finomságékért, Festetics György szerelmese. 4 gyermek nevelése mellett hobbija és szenvedélye az írás, a Szárnyak - Kortárs magyar versek kötetben több verse is megjelent. Keszthelyhez családi szálak kötik.

Leave A Reply