Helikon Kastélymúzeum

0

A Helikon Kastélymúzeum tulajdonképpen egy a keszthelyi Festetics-kastéllyal. A múzeum különleges, 21. századi fejlesztésekkel várja látogatóit. Embernagyságú installációk, „térbeli olvasókönyvek”, tabletes idegenvezetés segíti a Festeticsek életének megismerését. A 2015-ös megújulás során kibővült a múzeum ajándékboltja és kávézója, valamint a kastély barokk kori borospincéje is.Felnőtt jegy ára: 2900 Ft
Gyerek- és nyugdíjas jegy: 1450 Ft
Jegyárak és kedvezmények részletesen
Július 1. és augusztus 31. között 9:00-18:00
Szeptember 1. és szeptember 30. között 10:00-17:00
Október 1. és április 30. között hétfőnként zárva, más napokon 10:00-17:00
Ingyenes napok és ünnepi nyitvatartás

Rendhagyó kiállítóterek a Helikon Kastélymúzeumban

A Festetics Arcképcsarnok – térbeli olvasókönyv a család generációiról” című kiállítás 300 m2-nyi területen nézhető meg. A térbeli időszalag-installációval forgatható Festeticsek és embernagyságú olvasókönyvlapok fogadják az érdeklődőket. Az arcképcsarnoknak köszönhetően a keszthelyi Festetics család 10 generációját ismerhetjük meg „testközelből”.

A „Hercegi rangra emelt magyar családok terme” 12 további magyar főnemesi családot mutat be. Olyanokat, akik elnyerték a ritkaságszámba menő hercegi rangot. Ez a kiállítás egy speciális családtörténeti bemutató.

A kastély barokk kori pincéjében van a Balatoni Borok Háza. Itt nézhetjük meg a Bakonyi Károly, cserszegi fűszerest nemesítő borász emlékszobáját is.

A kastélytorony, amely sokáig lezárt terület volt, most újra megnyílt a látogatók előtt. A kilátótoronyból Keszthely és a Balatonvidék pazar panorámája tárul a szemünk elé.

A „Főúri életforma” enteriőr kiállítást, valamint a Helikon Könyvtárat  ötnyelvű, tabletes vezetéssel nézhetjük végig. A modern eszközön minden információt megtudunk a termekről, berendezésekről és műtárgyakról.

A Helikon Kastélymúzeum Fimvetítő- és oktató kabinetjében egy gyerekszínészekkel leforgatott imázsfilmet nézhetünk meg.

A Helikon Kastélymúzeumhoz tartozik az egykori Amazon Szálló, a Festetics-uradalom hajdani vendégfogadója is. A szállóban látható „Főúri utazások, úti kalandok” interaktív kiállítás során megismerhetjük a vasúti, közúti, vízi és légi közlekedés történelmét a századfordulón.

Állandó kiállítások a keszthelyi Festetics kastélyban és területén

A látogatók kényelmét szolgáló fejlesztések

  • Háromablakos jegypénztár és interaktív turisztikai információs pult várja a kastélyba érkezőket.
  • Táskáinkat, kabátjainkat a ruhatárban és csomagmegőrzőben hagyhatjuk.
  • Háromszinten közlekedő akadálymentes lift működik az épületben, valamint akadálymentes mosdó és pelenkázó is van a kastélyban.
  • A kastély be- és kiléptető-rendszere, illetve az egyirányú látogatói útvonal szintén a turistákat segíti.

A Helikon Kastélymúzeum nyitvatartása (2022)

Szezonban, vagyis július 1. és augusztus 31. között a múzeum minden nap (augusztus 20-án is) 9:00 órától 18:00 óráig van nyitva. Ezen felül szerdai napokon az ún. Helikon Éjszakák a kastélyban programsorozat keretein belül 20:00 és 23:00 óra között is.

Szezonon kívül, azaz szeptember 1. és szeptember 30. között a kiállítások minden nap 10:00 órától 17:00 óráig látogathatók, míg október 1. és április 30. között a hétfők kivételével szintén 10:00 óra és 17:00 óra között.

Előzetesen bejelentett csoportokat viszont nyitvatartási időn túl 20% felár ellenében fogad a kastély! Csoportos látogatásra és tárlatvezetésre a kiallitas@helikonkastely.hu címen lehet bejelentkezni.

Ünnepi nyitvatartás

A Festetics kastély november 1-jén és december 24-25-én zárva tart.

December 31-én 10:00 – 14:00 óra között, míg január 1-jén 12:00-17:00 óra között látogatható.

Minden más nemzeti és egyházi ünnepen 10:00-17:00 óra között fogadják a látogatókat.

A Helikon Kastélymúzeum belépődíjai (2022)

  • 6-26 év között, valamint 62 éves kortól 1450 Ft, a felnőttjegy 2900 Ft.
  • Csoportos látogatás tárlatvezetéssel 10-12.000 Ft
  • Nagycsaládos kedvezmény esetén a felnőttek 50% engedményt kapnak (3 vagy több gyerekkel).
  • Fotózási, videózási lehetőségek: 1500 Ft
  • Tárlatvezető készülék: 600 Ft

Nemzeti ünnepeinken (március 15., augusztus 20., október 23.) a belépés teljesen ingyenes.

Forrás: helikonkastely.huShare.

About Author

Német nyelvtanár, blogger. Rajong a kultúrtörténeti finomságékért, Festetics György szerelmese. 4 gyermek nevelése mellett hobbija és szenvedélye az írás, a Szárnyak - Kortárs magyar versek kötetben több verse is megjelent. Keszthelyhez családi szálak kötik.

Leave A Reply