Keszthely, Pálmaház – Európa legnagyobb látogatható egzotikus növénygyűjteménye

0

Sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark övezi a keszthelyi Festetics-kastély Pálmaházát. Az épületet eredetileg a Festeticsek óriás növényeinek ápolására építették. Az üvegház a keszthelyi kastélypark legcsendesebb területén áll, így már az oda vezető út is kellemes kikapcsolódást kínál.Felnőtt jegy ára: 1500 Ft
Kedvezményes jegy: 750 Ft
Jegyárak
A kastély nyitvatartásához igazodva.
Nyitvatartás

A Pálmaház növényvilága

A Pálmaház különleges növénygyűjteménnyel büszkélkedik:

  • Európa legnagyobb többszáz darabos hibiszkusz gyűjteménye,
  • különleges orchideák, jázminok, pálmák és soha nem látott kaktuszfajták mellett
  • ismert haszonnövények, mint a kakaó, cukornád és kávé,
  • valamint hagyományos, ám hatalmasra nőtt szobanövények láthatók benne.

A 2012-ben megnyílt pálmaház egzotikus növényeivel, kacskaringós útjával igazi őserdei hangulatot áraszt. A közel 200 darabos pluméria hibridanyag Európában a második legnagyobb gyűjtemény. A trópusi hibiszkuszanyag 500 hibridből áll, de a gyűjtemény folyamatosan bővül.

forrás: helikonkastely.hu

A keszthelyi Pálmaház épülete

A Pálmaház kialakítása a trópusi növényházak és orangeriek (déligyümölcs üvegházak) alapján történt. Az épületet még Gróf Festetics (II.) Tasziló építtette 1880-ban, szerkezeti elemei pedig Párizsban, Gustave Eiffelnél készültek. A keszthelyi pálmaház téglalap alaprajzú. Az épület földszintes, de közép- és sarokpavilonjai kétszintesek. 1993-94-ben jelentős felújítás kezdődött a Pálmaházon és a hozzátartozó látványkerten. Ma már csodálatos látvány fogadja az idetérőket.

Családi programnak is kiváló a Pálmaház és a madárpark

 Érdemes gyermekeinkkel együtt megnézni a keszthelyi Pálmaházat, hiszen gyönyörű papagájokkal is találkozhatunk az üvegházban. A Pálmaházat körülvevő tavakban ugyanakkor különleges halak is úszkálnak. Ráadásul az egyik tó oldalát üvegfal borítja, ami így egy akváriumra emlékeztet.

A Pálmaházat körülvevő területen Madárparkot alakítottak ki, ahol több mint 60 madár él. A fekete hattyúk mellett 2016 óta

  • indiai ludak, magellánok,
  • mandarin-, karolina- és bukórécék,
  • chilei fütyülőréce,
  • silver vadkacsa és még számos más madárfaj is látható.

A Pálmaház és látványkert nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkozásra, valamint természeti értékeink megóvásának fontosságára.

Nyitva tartás

A Pálmaház, madárpark és akvárium a keszthelyi Festetics-kastély nyitva tartásához igazodik. Kivételt képez a zárás ideje, ami a kertészet és madárpark esetében 16:00 óra.

Jegyárak

A felnőtt jegy 1500 Ft-ba, míg a kedvezményes jegy 750 Ft-ba kerül. A Festetics kastély belépőjegy árak, kedvezmények oldalon más jegyvásárlási lehetőségekről részletesen olvashat .

Felhasznált irodalom: helikonkastely.huShare.

About Author

Német nyelvtanár, blogger. Rajong a kultúrtörténeti finomságékért, Festetics György szerelmese. 4 gyermek nevelése mellett hobbija és szenvedélye az írás, a Szárnyak - Kortárs magyar versek kötetben több verse is megjelent. Keszthelyhez családi szálak kötik.

Leave A Reply