Festetics-kastély, Tükörterem – a legtöbb fordulatot megélt helyiség

0

A Festetics-kastély ún. Fehér tükörterme ma kedvelt esküvőhelyszín, de rendszeresen rendeznek itt koncerteket, sőt korabeli farsangi bálokat is. Csak kevesen tudják azonban, hogy az eredetileg ebédlőnek épült Tükörterem mezőgazdasági kutatóintézet is volt.

 A Tükörtermet Festetics Kristóf az elsők között építette meg. 1745 és 1750 között a földszinti kocsiáthajtó felett kapott helyett, az akkori épület középpontjában. A Tükörtermet 10 méter szélesre és 14 méter hosszúra tervezték. 3-3 óriási ablakának köszönhetően a nap nagyrészében természetes fény világította meg a helyiséget.

A Tükörterem az évszázadok során nagyon sok változást és átalakítást élt meg. Eredetileg rokokó, illetve neorokokó stílusú stukkói fehér színűek voltak, amelyekhez nagyon jól illett a világos színű berakott parkettpadló. Nevét azonban a benne található 5 hatalmas kristálytükörről kapta. Ezek a csodálatos tükrök nemcsak a térérzetet növelték, hanem még ragyogóbbá tették a látványt.

A terem berendezései közül ma többek között az aranyozott bronz kandallókészlet tűnik szembe. A különleges kandallóóra és kandeláberek a 19. század második felében készültek Párizsban.

Tavasz és Tél mellszobrok

Ebben az időben két egyedi fehér márványszobor is díszítette a termet, melyek ma Tavasz és Tél címen a Nagykönyvtárban láthatók.  A mellszobrokat Joseph von Kopf készítette.

 

A második világháború idején a katonaság birtokba vette a Tükörtermet és tiszti klubot létesített benne. Barbár módon megbontották a terem egyik falát és cserépkályhát rakattak a kandalló elé. Ezzel eltűntették a fehér stukkók jó részét. De nemcsak a katonai élet, hanem az államosítás időszaka is nyomott hagyott a Tükörtermen. Mezőgazdasági kutatóintézetet, zeneiskolát és városi könyvtárat is üzemeltettek benne.

1960-ban a termet a Helikon Könyvtár vette át, s ekkor elkezdődött a 20. század legnagyobb felújítása:

  • A parkettát és a közepén lévő intarziát restaurálták.
  • Az eltűnt, illetve tönkrement tükrök helyére ideiglenesen falikárpitokat tettek.
  • Az eredetileg fehér stukkókat bearanyozták, és
  • a termet berendezték.

A ma látható bútorok a neorokokó stílust képviselik. Konzolasztalok, kandallóellenző és hozzá illő székek találhatók a teremben az eredeti kandallószett mellett. Ebben az időben „keresztelték át” a Tükörtermet Nagy díszteremmé. A díszterem koncert-, illetve rendezvényterem lett, ahol néha időszaki kiállításokat is rendeztek.

forrás: magazin.blokkmedia.com

Ma újra régi pompájában csodálhatjuk meg a Festetics Kastély Tükörtermét. Ez a kastély keleti homlokzatánál teraszos erkélyben végződik, ahonnan pazar kilátás nyílik a balatoni tájra.

Felhasznált irodalom: helikonkastely.hu

 Share.

About Author

Német nyelvtanár, blogger. Rajong a kultúrtörténeti finomságékért, Festetics György szerelmese. 4 gyermek nevelése mellett hobbija és szenvedélye az írás, a Szárnyak - Kortárs magyar versek kötetben több verse is megjelent. Keszthelyhez családi szálak kötik.

Leave A Reply